Naamgeving (Etymologie): Hordeum is oud Latijn voor Gerst. Waarschijnlijk komt Hordeum van het Griekse horreo (stijf staan of borstelig zijn), naar de ruwe kafnaalden of van het Latijnse hordus (zwaar), omdat gerstenbrood bijzonder zwaar is. Secalinum betekent roggeachtig.
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De bladeren zijn grijsachtig groen. De onderste bladeren zijn dicht zachtharig, vooral op de scheden. Meestal hebben ze korte oortjes. De bovenste bladschede is weinig of niet opgeblazen.
Bloemen: Tweeslachtig. De aartjes aan de zijkanten zijn kleiner dan het middelste, maar ze zijn wel normaal ontwikkeld. De kelkkafjes zijn priemvormigtot naaldvormig. De opgerichte naalden zijn hoogstens 1½ cm lang en vaak wat roze van kleur.
Bodem: Zonnige plaatsen op matig droge tot meestal vochtige, soms vrij natte, matig voedselrijke, niet te zwaar bemeste, zoete tot brakke, meestal kalkhoudende grond (zeeklei, rivierklei, zavel en mergel).
Groeiplaatsen: Grasland (vochtig, bemest grasland, weiland, hooiweide, oud, niet gescheurd en niet te zwaar bemest kamgrasland, middelhoge delen van uiterwaarden en drogere
ruggen en dammen in nat grasland)
en kwelders (hoogste delen van schorren, die alleen bij stormvloed bereikt worden door de zee).
Verspreiding
Wereld: Noordwest-Afrika, maar het meest in Zuid- en West-Europa. Zeer zeldzaam in het Oostzeegebied. Ingeburgerd in Chili en Zuid-Afrika.
Nederland: Vrij
algemeen, maar zeldzaam in het oosten en zuiden. Afgenomen.
Vlaanderen: Vrij algemeen.
Wallonië: Zeldzaam.
Oude illustraties
(Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 5, Jan Kops en Herman Christiaan van Hall (1828)
Deutschlands Flora in Abbildungen,
Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)
Illustrations of
the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)