Frysk-Flaakswynsels English-Flax Dodder Français-Cuscute du lin Deutsch-Flachs-Seide Synoniemen Familie-Convolvulaceae (Windefamilie) Naamgeving (Etymologie)-Cuscuta komt van het Griekse kassutoo (herstellen). Dit zou er op slaan, dat de plant verschillende planten onderling verbond. Epilinum betekent op vlas groeiend. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Eenjarig. Plantvorm-Therofyt. Hoofdbloei-Juni t/m augustus. Afmeting-30-60 cm.
Stengels en bladeren. De plant heeft geen bladgroen. De stengels zijn bleek groengeel en meestal niet of soms weinig vertakt. Ze zijn 30-50 cm lang en 0,5-1 mm dik. met zuigworteltjes, waarmee het zich aan de gastplant hecht en voedingsstoffen uit deze plant opneemt.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemen zijn geelachtig tot bijna wit, vijftallig en hebben een wijde kelk en kroon. De bloemkroon is eerst klokvormig, maar wordt spoedig kroesvormig. De kroonslippen zijn naar binnen gebogen en staan dus niet af (de kroonschubben zijn spatelvormig, afgeknot tot breed uitgerand). De kroonbuis is iets langer dan tot dubbel zo lang als de driehoekige, spitse tot iets stompe slippen. De kelkslippen zijn spits of iets toegespitst.
Vruchten en zaden-De doosvruchten zijn afgeplat-bolvormig. Ze hebben dezelfde vorm en grootte als de vruchten van Vlas en zijn ongeveer 3½ mm groot. De 1-2 mm grote zaden zijn grijsgeel tot donkergrijs, eivormige of bijna ovaal en ruw. Vaak zitten er twee zaden aan elkaar vast. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op matig voedselrijke, matig droge tot matig vochtige grond. Vlaswarkruid is een stengelparasiet, die woekert op Vlas en zeer zelden op Dolik of Hennep. Groeiplaatsen-Vlasakkers. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Europa. Vroeger in grote delen van het noordelijk halfrond, maar in de meeste streken weer verdwenen door o.a. zaadschoning. Binnen Europa mogelijk nog in Scandinavië, Denemarken en Duitsland. Nederland-Archeofyt. Verdwenen. Voor het laatst gevonden in 1920 bij Ouddorp op Goeree.
Vlaanderen-Archeofyt. Zeer zeldzaam of verdwenen. Voor het laatst gevonden in 1938, maar in 2011 werd de plant echter opnieuw aangetroffen nabij de Maas. Wallonië-Archeofyt. Al voor 1930 verdwenen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |