Frysk English-Spring Cinquefoil Français-Potentille printanière Deutsch-Frühlingsfingerkraut Synoniemen-Potentilla tabernaemontani, Potentilla neumanniana Familie-Rosaceae (Rozenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Potentilla komt van het Latijnse woord potens en betekent krachtig. Dit vanwege de geneeskrachtige werking. Tabernaemontani is de gelatiniseerde naam van de Duitse kruidendokter en arts Jakob Theodor von Bergzaben (1522?-1590). Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Maart t/m juni (soms opnieuw in augustus t/m oktober). Afmeting-5-15 cm.
Wortels-De wortelstok is houtig met meerdere koppen. Niet wortelend op de knopen. Stengels-Zodevormend. De liggende tot opstijgende, ruwe stengels zijn afstaand tot aanliggend behaard. Ook de bladstelen zijn afstaand behaard. De bloemdragende stengels komen aan de zijkanten uit het rozet.
Bladeren-De rozetbladen zijn handvormig met meestal vijf wigvormige, getande deelblaadjes, die aan de bovenkant vrij kaal zijn en van onderen afstaand behaard. Er zijn weinig of geen stengelBladeren-De steunblaadjes zijn smal en lijnvormig, maar die van de stengelbladeren zijn langwerpig-eirond.
Bloemen-Tweeslachtig. Een opstijgende bloeiwijze. Een los bijscherm met weinig, gele bloemen (meestal drie tot vijf). Deze zijn 1-2 cm in doorsnee. De 6-8 mm lange kroonbladen zijn iets langer dan de kelkbladen. De stijl is bovenaan knotsvormig verdikt. Vruchten en zaden-Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige plaatsen op droge, voedselarme tot matig voedselarme, zwak zure tot meestal kalkrijke, vaak humusarme grond (zand, mergel en stenige plaatsen). Groeiplaatsen-Rotshellingen, kalkrotsen, mijnsteenbergen, grazige duinbermen, duingrasland, binnenduinweiland, kalkgrasland, laag blijvend grasland, bermhellingen in de rivierdalen, rivierduinen en op steile randjes van rivierdijken. Verspreiding Wereld-Gematigde streken in Europa, behalve in de meeste randgebieden. Nederland-Inheems. Zeldzaam. Vlaanderen-Inheems. Zeldzaam. Wallonië-Inheems. Vrij algemeen. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |