Naamgeving (Etymologie): Zuring duidt op de zure smaak van de plant (door de aanwezigheid van oxaalzuur). Rumex komt het Latijnse woord rumex (werpspies), hetgeen slaat op de bladvorm van een aantal soorten. Hydrolapathum komt van het Griekse hydor (water) en lapathum (Zuring).
Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Bladeren: De vlakke, dikke, iets leerachtige en stugge wortelbladeren zijn 60-100 cm. Ze zijn breed langwerpig en meestal naar de voet en de top versmald. De bladrand is vaak gekroesd. De zijnerven staan loodrecht op de middennerf.
Bloemen: Tweeslachtig. Een grote, kegelvormige, licht roodbruine, vrij dichte en sterk vertakte pluim. Het onderste deel is bebladerd. De bloemen zijn groenig en de bloemdekbladen hebben een gave rand.
Vruchten: Een eenzadige dopvrucht of nootje. De stevige, dikke, driehoekige vruchtkleppen zijn 5-8 mm. Ze zijn iets langer dan breed, aan de top vaak afgeknot en aan de rand hoogstens zwak getand. Alle drie vruchtkleppen hebben een knobbel. Tweezaadlobbig.
Bodem: Zonnige, soms heel licht beschaduwde, natte plaatsen (verlandingszones) aan en in matig voedselrijk tot voedselrijk, zoet water (vrijwel alle grondsoorten).
Groeiplaatsen: Moerassen (rietland, drijftillen en verlandende sloten), waterkanten en water (o.a. vijvers, rivieren, kanalen, verruigde rietkragen), kommen in uiterwaarden, kademuren en andere muren langs het
water en houten
steigers) en bossen (lichte plekken in broekbossen en grienden).
Verspreiding
Wereld: Vooral in Europa.
Nederland: Algemeen, maar zeldzamer op de Veluwe, in Zeeland en in Zuid-Limburg.
Vlaanderen: Algemeen langs kanalen en rivieren.
Wallonië: Vrij algemeen. Het meest in de Maas- en Sambervallei.
Wetenswaardigheden
De Grote vuurvlinder is gebonden aan
Waterzuring. De vlinder is beperkt tot de laagveengebieden van Zuidoost-Fryslân en Noordwest-Overijssel. Hij leeft op Waterzuring in uitgestrekte, meestal oude en min of meer ijle rietlanden. De plant ontwikkelt zich hier minder fors dan aan waterkanten. Overal in Europa is de Grote vuurvlinder een bedreigde soort.
Oude illustraties (Klik op een afbeelding om te vergroten).
Flora Batava, deel 16, Jan Kops en F.W. van Eeden (1881)
Flora Batava, deel 24, Jan Kops, F.W. van Eeden en L.Vuyck (1915)
Afbeeldingen der artseny-gewassen met derzelver
Nederduitsche en Latynsche beschryvingen. Deel 2 (1796)
Lapathum sylvestre
Cruijdeboek, deel 5, Rembert Dodoens. Cruyden, wortelen ende vruchten, diemen in die spijse ghebruyckt (1554)
Deutschlands Flora in Abbildungen, Jacob Sturm und Johann Georg Sturm
Flora Danica, Georg Christian Oeder e.a. (1761-1883)
Illustrations of
the British Flora, Walter Hood Fitch (1924)