Frysk-Wylde peterseelje English-Corn Parsley Français-Persil des moissons Deutsch-Wilde Petersilie Synoniemen-Vlaamse peterselie, Petroselinum segetum Familie-Apiaceae (Schermbloemenfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Petroselinum is afgeleid van het Latijnse petra (rots) en selinon (eppe). Segetum betekent van de graanakkers of tussen het graan groeiend. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Tweejarig of soms eenjarig. Plantvorm-Hemikryptofyt. Hoofdbloei-Juli t/m september. Afmeting-30-80 cm.
Wortels
Stengels-De massieve stengels zijn kaal en fijn gegroefd.
Bladeren-De langwerpige bladen zijn geveerd met eironde, stomp gezaagde blaadjes. De bladrand is verdikt en heeft naar voren gerichte tanden. De onderste bladen zijn enkel geveerd. De deelblaadjes zijn fijn gezaagd en vaak veerlobbig.
Bloemen-Tweeslachtig. De bloemschermen met drie tot tien ongelijk lang gesteelde schermpjes. De 2 mm grote bloemen zijn wit, zelden roze of lila. De omwindselblaadjes zijn priemvormig. Het omwindsel en de omwindseltjes zijn meerbladig (drie tot vijf). De rechtopstaande stijlen zijn veel korter dan de stijlkussens.
Vruchten en zaden-De splitvruchten zijn eivormig-langwerpig, 2,5-3 (-4) mm lang en hebben vrij forse, uitspringende ribben. De deelvruchten zijn zwak vijfkantig. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige, warme, open plaatsen op vochtige, matig voedselrijk tot voedselrijke, licht bemeste en vaak kalkhoudende kleigrond. Groeiplaatsen-Zuidhellingen van kleiige zeedijken (vooral aan de binnenzijde), kanaaldijken, langs sloten in polderweilanden, iets zilt grasland en bermen. Verspreiding Wereld-Zuid- en West-Europa. Nederland-Inheems. Zeer zeldzaam.
Vlaanderen-Inheems. Zeer zeldzaam. Wallonië-Niet in Wallonië. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |