Frysk Abeelje English White Poplar Franįais Peuplier blanc Deutsch Silberpappel Synoniemen Familie Salicaceae (Wilgenfamilie) Naamgeving (Etymologie) Abeel is een verbastering van het Latijnse alba (wit). Het Latijnse populus stond als mannelijk woord voor volk zoals in populair, terwijl het als vrouwelijk woord de naam van de boom of de populier betekende. Alba betekent wit. Kruising Grauwe abeel (zie daar) is de kruising van Witte abeel en Ratelpopulier. Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur Overblijvend. Plantvorm Fanerofyt. Hoofdbloei Maart en april. Afmeting 18-30 meter.
Wortels Het wortelstelsel kan een doorsnede van 25 meter bereiken. Er is veel wortelopslag. Stam Een brede kroon. De schors is eerst wit, maar wordt later glad en grijs en tenslotte ruw met ruitvormige holten. Aan de voet is de stam gegroefd.
Takken Jonge takken en knoppen zijn witviltig.
Bladeren De bovenkant is donkergroen en de onderkant witviltig. Bladeren aan de lange takken zijn diep ingesneden, handvormig drie- tot vijflobbig, met driehoekige, grof getande lobben. Aan de voet zijn ze afgerond of zwak hartvormig. De bladeren van de korte takken zijn ondiep ingesneden.
Bloemen Eenslachtig. Tweehuizig. De katjes worden ongeveer 5 cm lang. Ze zijn korter en stijver dan die van Ratelpopulier. Bloemen met bruine, ondiep getande tot bijna gaafrandige iets gewimperde schutbladen, met zes tot tien meeldraden en vier geelachtige tot roze stempels.
Vruchten en zaden Een doosvrucht. De vruchtkatjes worden 8-10 cm. De katjesschubben zijn zwak ingesneden en gewimperd. Tweezaadlobbig.
Biotoop Bodem Zonnige plaatsen op vrij droge tot vrij natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, neutrale tot meestal kalkhoudende grond (van zand tot klei). Groeiplaatsen Duinbossen, ooibossen langs grote rivieren, bosranden, struwelen en bermen. Verspreiding Wereld Oorspronkelijk van het Middellandse-Zeegebied door Midden- en Oost-Europa tot in Centraal-Azië. Nederland Ingeburgerd in de 17de eeuw. Algemeen. Vlaanderen Ingeburgerd. Vrij algemeen. Wetenswaardigheden Witte abeel is goed bestand tegen zeewind. Volgens een Griekse legende was de boom oorspronkelijk zwart. Hercules streed met een twijgenkrans van de boom tegen Cerberus, de bewaker van de onderWereld Door het zweet van Hercules werden de twijgen wit, aldus de legende. 2001-2025 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |