Wilde planten in Nederland en België

Witte boogcotoneaster - Cotoneaster sternianus

Frysk:

English: Stern's Cotoneaster

Français: Cotonéaster de Stern

Deutsch: Sterns Zwergmispel

Synoniemen: Cotoneaster franchetii var. sternianus

Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)

Naamgeving (Etymologie): Cotoneaster komt van Cotoneum (de naam die Plinius gaf aan de kwee) en aster (een verbastering van ad instar), gebruikt om een gelijkenis aan te duiden (lijkt op een kwee). Sternianus is genoemd naar dr. Frederick Stern uit Engeland (1884-1967).

Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten).

Levensduur: Overblijvend.

Plantvorm: Struik.

Winterknoppen: Fanerofyt.

Hoofdbloei: Mei en juni.

Afmeting: 1-3 meter.


Johan - CC BY-NC-ND 4.0


Dave -
CC BY-NC 4.0


Minne Feenstra -
CC BY-NC 4.0


samkelly -
CC BY-NC 4.0

Takken


Hedwig - CC BY-NC-ND 4.0


Johan Devos- CC BY-NC-ND 4.0


rudolf - CC BY-NC-ND 4.0


joost verbeke - waarnemingen.be

Bladeren: De struik is halfwintergroen. De kleine bladen (maar groter dan die van C. franchetii ) zijn grijsgroen tot blauwgroen aan de bovenkant. Aan de onderkant zijn ze witviltig behaard.


Len Worthington -
CC BY-SA 2.0


Johan Van Laethem - CC BY-NC-ND 4.0


Dave -
CC BY-NC 4.0


Jon Mortin -
CC BY 4.0

Bloemen: Tweeslachtig. De kleine bloemen zijn wit tot witroze. De helmknoppen zijn wit.


Jon Mortin -
CC BY 4.0


Jon Mortin -
CC BY 4.0


Peter Zika -
CC BY-NC 4.0


Peter Zika -
CC BY-NC 4.0

Vruchten: Vele vrij grote, helderode, giftige bessen in kleine trossen. Tweezaadlobbig.


Obs Jeanine - CC BY-NC-ND 4.0


joost verbeke - waarnemingen.be


Dave -
CC BY-NC 4.0


©2006 Digital Plant Atlas -
CC BY-NC-SA 3.0 NL

Giftigheid: Giftig.

Biotoop

Bodem: Halfbeschaduwde tot beschaduwde plaatsen op meestal kalkrijke, maar soms zuurdere, vochtige grond.

Groeiplaatsen: Braakliggende grond in stedelijke gebieden, stadsbossen, struikgewas, bosranden, oude muren, verlaten steengroeven.

Verspreiding

Wereld: Oorspronkelijk uit het zuidwesten van China.

Nederland: Zeldzaam. Niet ingeburgerd.

Vlaanderen: Zeldzaam ingeburgerd. Voornamelijk in stedelijke gebieden.
Wallonië
: Zeer zeldzaam ingeburgerd. Voor het eerst gevonden in 1998.

2001-2022 K.M. Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL