Frysk-Wite titelroas English-Poet's Daffodil Français-Narcisse des poètes Deutsch-Dichternarzisse Synoniemen Familie-Amaryllidaceae (Narcisfamilie) Naamgeving (Etymologie)-Narcissus was de zoon van de riviergod Cephisus en de nimf Liriope. Pseudonarcissus betekent valse of geen echte narcis (werd bekend andere al Narcis waren genoemd). Poeticus betekent van de poëten (dichterlijk). Kruising-Wilde narcis kan een kruising vormen met Witte narcis (Narcissus x incomparabilis) Beschrijving (Klik op een afbeelding om te vergroten). Levensduur-Overblijvend. Plantvorm-Geofyt. Hoofdbloei-April en mei. Afmeting-30-60 cm.
Wortels-Een vrij grote, meestal meer dan 2-3 cm dikke bol.
Stengels-De onbehaarde bloemstengels zijn aan de bovenkant geknikt. De stengels zijn gegroefd. Meestal draagt de stengel draagt maar één bloem.
Bladeren-Giftig. De drie tot vijf, grijsgroene, rechtopstaande bladeren zijn breed lijnvormig, afgeplat, stomp, zwak gekield en bijna even lang als de stengel. Ze worden 20 tot 40 cm lang.
Bloemen-Tweeslachtig. De sterk geurende bloemen zijn meestal alleenstaand. De bloem staat horizontaal af of iets omhoog en is boven het schutblad kort gesteeld. Het schutblad is breed en langer dan de bloemsteel. De groene bloembuis is 2-3 cm lang. De schotelvormige bijkroon is bleekgeel met een rode, gefranjerde rand en is 1-3,5 mm hoog. De zes, spitse, langwerpig-eironde bloemdekslippen zijn wit. Ze staan uitgespreid en worden 1,5-3 cm lang. Ze zijn veel langer dan het schotelvormige, gekartelde, gele, aan de rand meestal roodachtige kroontje, De meeldraden zijn met het kroontje vergroeid. De meeldraden die voor de buitenste bloemdekslippen staan zijn langer. De meeldraden en de stijl zijn iets langer dan de bloemdekbuis. De stempel staat tussen de drie bovenste helmknopjes.
Vruchten en zaden-Een doosvrucht. Eenzaadlobbig.
Biotoop Bodem-Zonnige of licht beschaduwde plaatsen op matig voedselrijke, vochthoudende grond. Groeiplaatsen-Bossen, bergweiden, parken en stinzenmilieus. Verspreiding Wereld-Oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Europa. Nederland-Niet ingeburgerd. Vrij zeldzaam. Vlaanderen-Ingeburgerd. Zeer zeldzaam. Wallonië-Niet ingeburgerd. Zeer zeldzaam. 2001-2024 Klaas Dijkstra - cc by-nc-sa 3.0 nl |